ترازنامه چیست + نحوه تحلیل و شناخت کامل اقلام

ترازنامه چیست + نحوه تحلیل و شناخت کامل اقلام

ترازنامه چیست + نحوه تحلیل و شناخت کامل اقلام

 

آنچه در این مقاله به اختصار خواهید خوانید:

 

  • بسط دادن
  • ترازنامه چیست؟
  • فرمول مورد استفاده برای ترازنامه
  • دارایی ها
  • تعهدات
  • حقوق صاحبان سهام
  • محدودیت ها
  • درباره ترازنامه بیشتر بدانید
  • مثال ها
  • سوالات متداول

زمان مورد نیاز برای خواندن این مقاله: 9 دقیقه
[divider height=”45″ style=”default” line=”default” color=”” themecolor=”0″]

[hover_color align=”right” background=”#0589ad” background_hover=”#0589ad” border=”” border_hover=”” border_width=”2px” padding=”20px 15px” link=”” target=”” class=”” style=”]ما در این مقاله سعی بر این داشتیم تا برای سهولت در اطلاع از (چیستی و چرایی ترازنامه) برای افراد داخل یا خارج از ایران، پرسش و پاسخ هایی که از مجموعه مالی و مالیاتی متین شده است را برایتان دسته بندی و یکجا در اختیار شما مطالعه کننده گرامی قرار بدهیم.[/hover_color]

ترازنامه چیست + نحوه تحلیل و شناخت کامل اقلام

ترازنامه چیست؟

ترازنامه چیست؟

ترازنامه صورت مالی است که دارایی ها ، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت را در یک زمان مشخص گزارش می کند و زمینه ای برای محاسبه نرخ بازده و ارزیابی ساختار سرمایه آن فراهم می کند. این یک صورت مالی است که تصویری از آنچه یک شرکت مالک و بدهکار است و همچنین مبلغ سرمایه گذاری شده توسط سهامداران ارائه می دهد.

ترازنامه در كنار ساير صورتهاي مالي مهم مانند صورت سود و زيان و صورت جريان هاي نقد براي انجام تحليل هاي اساسي يا محاسبه نسبت هاي مالي استفاده مي شود.

روشهای کلیدی

ترازنامه صورت مالی است که دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام شرکت را گزارش می کند.
ترازنامه یکی از سه صورت اصلی (صورت سود و صورت جریان های نقدی که دو مورد دیگر هستند) صورتهای مالی اصلی مورد استفاده برای ارزیابی یک تجارت است.
ترازنامه یک عکس فوری است، که نشان دهنده وضعیت مالی یک شرکت است (آنچه متعلق به خود و بدهکار آن است) از تاریخ انتشار.
تحلیلگران بنیادی برای محاسبه نسبت های مالی از ترازنامه ها، همراه با سایر صورت های مالی استفاده می کنند.

 

مقدمه ای در ترازنامه

فرمول مورد استفاده برای ترازنامه: ترازنامه به معادله حسابداری زیر پایبند است، جایی که دارایی های یک طرف و بدهی ها به اضافه حقوق صاحبان سهام از طرف دیگر، تعادل برقرار می شوند:

\ text {Assets} = \ text {بدهیها} + \ text {سهامداران سهام} داراییها = بدهیها + حقوق صاحبان سهام
</s></s>

این فرمول بصری است: یک شرکت باید برای همه چیزهایی که در اختیار دارد (دارایی ها) یا با قرض گرفتن پول (گرفتن تعهدات) یا گرفتن آن از سرمایه گذاران (انتشار سهام صاحبان سهام) پرداخت کند.

به عنوان مثال، اگر شرکتی وام پنج ساله 10 میلون تومانی از بانک بگیرد، دارایی های آن (به طور خاص، حساب نقدی) 10 میلیون تومان افزایش می یابد. بدهی های آن (به طور خاص، حساب بدهی بلند مدت) نیز با تعادل دو طرف معادله، 10 میلیون تومان افزایش می یابد.

اگر این شرکت 20 میلیون تومان از سرمایه گذاران بگیرد، دارایی های آن به همان میزان و همچنین ارزش سهام سهامداران آن افزایش می یابد. کلیه درآمدی که شرکت بیش از هزینه های خود ایجاد می کند به حساب حقوق صاحبان سهام واریز می شود. این درآمد در سمت دارایی ها متعادل خواهد شد و به عنوان پول نقد، سرمایه گذاری، موجودی کالا یا دارایی دیگر ظاهر می شود.

دارایی ها، بدهی ها و حقوق صاحبان سهام هر یک از چندین حساب کوچکتر تشکیل شده است که مشخصات مالی شرکت را تجزیه می کند. این حساب ها از نظر صنعت بسیار متفاوت است و بسته به ماهیت تجارت، اصطلاحات مشابه می توانند پیامدهای مختلفی داشته باشند. به طور کلی با این وجود، چند مولفه مشترک وجود دارد که احتمالاً سرمایه گذاران با آن روبرو هستند.

ترازنامه چیست؟

ترازنامه شرکت به شما چه می گوید؟

ترازنامه یک عکس فوری است که وضعیت مالی شرکت را در یک لحظه نشان می دهد. به خودی خود، نمی تواند روندهایی را که در دوره طولانی تری در حال انجام هستند، درک کند. به همین دلیل، ترازنامه باید با دوره های قبلی مقایسه شود. همچنین باید با سایر مشاغل همان صنعت از آنجا که صنایع مختلف رویکردهای منحصر به فردی در تأمین مالی دارند مقایسه شود.

تعدادی از نسبت ها را می توان از ترازنامه بدست آورد، که به سرمایه گذاران کمک می کند تا درک کنند که یک شرکت چقدر سالم است. این موارد شامل نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام و نسبت آزمایش اسید به همراه بسیاری دیگر است. صورت درآمد و صورت جریان های نقدی همچنین برای هرگونه یادداشت یا ضمیمه در گزارش سود که ممکن است به ترازنامه مراجعه شود، زمینه ارزشمندی برای ارزیابی مالی شرکت فراهم می کند.

دارایی های

در بخش دارایی ها، حساب ها از نظر نقدینگی از بالا به پایین لیست می شوند – یعنی سهولت تبدیل آنها به پول نقد. آنها به دارایی های جاری تقسیم می شوند که می توانند در مدت یک سال یا کمتر به پول نقد تبدیل شوند. و دارایی های غیر جاری یا بلند مدت، که نمی توانند.

در اینجا ترتیب کلی حساب ها در دارایی های جاری است:

وجه نقد و معادل نقدی از نقدینگی ترین دارایی ها هستند و می توانند شامل اسناد خزانه داری و گواهی های سپرده کوتاه مدت و همچنین ارز سخت باشند.
اوراق بهادار قابل فروش اوراق بهادار سهام و بدهی است که بازار نقدینگی برای آنها وجود دارد.
حسابهای دریافتنی به پولی گفته می شود که مشتریان به شرکت بدهکار هستند، شاید شامل کمک هزینه حسابهای مشکوک باشد زیرا انتظار می رود که بخش خاصی از مشتریان پرداخت نکنند.
موجودی کالاهایی است که برای فروش در دسترس است و در پایین ترین قیمت تمام شده یا قیمت بازار ارزیابی می شود.
هزینه های پیش پرداخت نشان دهنده ارزشی است که قبلاً پرداخت شده است، مانند: بیمه، قرارداد تبلیغات یا اجاره.
دارایی های بلند مدت شامل می شود

به شرح زیر:

سرمایه گذاری های بلند مدت، اوراق بهاداری هستند که در سال آینده قابل انحلال نیستند و یا نمی توانند انحلال شوند.
دارایی های ثابت شامل زمین، ماشین آلات، تجهیزات، ساختمان ها و سایر دارایی های با دوام، به طور کلی سرمایه بر است.

دارایی های نامشهود شامل دارایی های غیر فیزیکی (اما هنوز ارزشمند) مانند مالکیت معنوی و سرقفلی است. به طور کلی، دارایی های نامشهود فقط در صورت تملک در ترازنامه ذکر می شوند. نه اینکه در داخل توسعه پیدا کنند. بنابراین ممکن است ارزش آنها بسیار کم شود. به عنوان مثال با درج نکردن یک آرم شناخته شده در سطح جهانی – یا به همان اندازه که بیش از حد بزرگ شده باشد.

تعهدات

بدهی ها پولی است که یک شرکت به اشخاص خارجی بدهکار است، از صورت حسابهایی که باید به تأمین کنندگان بپردازد تا سود اوراق قرضه ای که برای بستانکارها برای اجاره آب و برق و حقوق صادر کرده است. بدهی های جاری بدهی هایی هستند که در مدت یک سال سررسید می شوند و به ترتیب تاریخ سررسید فهرست می شوند. بدهی های بلند مدت پس از یک سال در هر زمان سررسید می شوند.

حساب بدهی های جاری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

بخش فعلی بدهی های بلند مدت
بدهی بانکی
سود قابل پرداخت
دستمزد قابل پرداخت
پیش پرداخت های مشتری
سود سهام قابل پرداخت و سایر موارد
حق بیمه های کسب شده و بدون درآمد
حسابهای قابل پرداخت

بدهی های بلند مدت می تواند شامل موارد زیر باشد:

بدهی بلند مدت: سود و اصل اوراق قرضه منتشر شده، مسئولیت صندوق بازنشستگی: پولی که شرکت ملزم به پرداخت آن به حساب بازنشستگی کارمندان خود است
بدهی مالیاتی معوق: مالیاتی که به آنها تعلق گرفته اما تا یک سال دیگر پرداخت نمی شود (علاوه بر زمان بندی، این رقم تفاوت بین نیازهای گزارشگری مالی و نحوه ارزیابی مالیات، از جمله محاسبات استهلاک را تطبیق می دهد)
برخی از بدهی ها خارج از ترازنامه در نظر گرفته می شوند، به این معنی که در ترازنامه ظاهر نمی شوند.

حقوق صاحبان سهام

حقوق صاحبان سهام، پولی است که به صاحبان مشاغل نسبت داده می شود. یعنی سهامداران آن همچنین به عنوان “دارایی خالص” شناخته می شود، زیرا معادل کل دارایی های شرکت منهای بدهی های آن است، یعنی بدهی ای که به غیر سهامداران دارد.

سود انباشته، سود خالصی است که یک شرکت مجدداً در تجارت سرمایه گذاری می کند یا از آن برای پرداخت بدهی استفاده می کند. مابقی به صورت سود سهام بین سهامداران توزیع می شود.

سهام خزانه داری سهامی است که یک شرکت خریداری کرده است. این می تواند در تاریخ بعدی برای جمع آوری پول نقد فروخته شود یا برای دفع تصرف خصمانه رزرو شود.

برخی از شرکت ها سهام ممتاز را منتشر می کنند که بطور جداگانه از سهام عادی تحت حقوق صاحبان سهام ذکر خواهد شد. به سهام ترجیحی یک مقدار اسمی دلخواه اختصاص داده می شود – همانند سهام عادی، در بعضی موارد – که هیچ تاثیری در ارزش بازار سهام ندارد (اغلب ارزش اسمی فقط 1 هزار تومان است). حساب های “سهام عادی” و “سهام ممتاز” با ضرب ارزش اسمی در تعداد سهام صادر شده محاسبه می شود.

سرمایه پرداخت شده اضافی یا مازاد سرمایه نشان دهنده مبلغی است که سهامداران بیش از حسابهای “سهام عادی” یا “سهام ممتاز” سرمایه گذاری کرده اند، که بیشتر بر اساس ارزش اسمی است نه قیمت بازار. حقوق صاحبان سهام رابطه مستقیمی با سرمایه بازار یک شرکت ندارد: سهام دوم بر اساس قیمت فعلی سهام است، در حالی که سرمایه پرداخت شده مجموع ارزش ویژه ای است که به هر قیمتی خریداری شده است.

 

مثالی از ترازنامه

محدودیت های ترازنامه: ترازنامه اطلاعات ارزشمندی برای سرمایه گذاران و تحلیل گران است. با این حال، برخی از اشکالاتی را داراست. از آنجا که فقط یک عکس فوری در زمان است، فقط می تواند از تفاوت این نقطه از زمان با یک نقطه واحد دیگر در گذشته استفاده کند. از آنجا که ساکن است، بسیاری از نسبت های مالی به داده های موجود در ترازنامه و صورت سود و زیان پویاتر و صورت جریان های نقدی کمک می کنند تا تصویر کاملی از آنچه در تجارت یک شرکت اتفاق می افتد ترسیم کنند.

سیستم های مختلف حسابداری و روش های مقابله با استهلاک و موجودی نیز ارقام ارسالی به ترازنامه را تغییر می دهد. به همین دلیل، مدیران برخی توانایی بازی کردن اعداد را دارند تا مطلوب تر به نظر برسند. برای پی بردن به اینکه کدام سیستم ها در حسابداری آنها استفاده می شود به دنبال پرچم های قرمز باشید، به پاورقی های ترازنامه توجه کنید.

[alert style=”warning”]درباره ترازنامه بیشتر بدانید: ترازنامه برای سرمایه گذاران و تحلیلگران سند مهمی است.[/alert]

ترازنامه چیست + نحوه تحلیل و شناخت کامل اقلام

ترازنامه چیست؟

سوالات متداول

ترازنامه برای چه استفاده می شود؟

ترازنامه ابزاری اساسی است که توسط مدیران، سرمایه گذاران، تحلیل گران و نهادهای نظارتی برای درک سلامت مالی فعلی یک تجارت مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی در کنار دو نوع صورت های مالی دیگر استفاده می شود: صورت سود و صورت جریان وجوه نقد. ترازنامه ها به کاربر این امکان را می دهد تا در یک نگاه از دارایی ها و بدهی های شرکت یک نگاه کند. ترازنامه می تواند به کاربران در پاسخ به سوالاتی از جمله اینکه آیا شرکت دارای ارزش خالص مثبت است یا خیر، کمک کند

به اندازه کافی پول نقد و دارایی کوتاه مدت دارد تا بتواند تعهدات خود را پوشش دهد و اینکه آیا شرکت نسبت به سایر شرکت های خود بدهی بالایی دارد.

چه چیزی در ترازنامه گنجانده شده است؟

ترازنامه شامل اطلاعاتی در مورد دارایی ها و بدهی های یک شرکت است. بسته به شرکت، این ممکن است شامل دارایی های کوتاه مدت مانند پول نقد و حساب های دریافتنی باشد. یا دارایی های بلند مدت مانند دارایی، تجهیزات (PP&E). به همین ترتیب، بدهی های آن ممکن است شامل تعهدات کوتاه مدت مانند حساب های قابل پرداخت و دستمزدهای قابل پرداخت یا بدهی های بلند مدت مانند وام های بانکی و سایر تعهدات بدهی باشد.

چه کسی ترازنامه را تهیه می کند؟

بسته به شرکت، احزاب مختلف ممکن است مسئول تهیه ترازنامه باشند. برای مشاغل کوچک خصوصی، ترازنامه ممکن است توسط مالک یا یک دفتردار شرکت تهیه شود. برای شرکتهای خصوصی متوسط، ممکن است آنها در داخل آماده شوند و سپس توسط یک حسابدار خارجی بررسی شوند. از طرف دیگر، شرکت های دولتی ملزم به دریافت حسابرسی خارجی توسط حسابداران عمومی هستند و همچنین باید اطمینان حاصل کنند که کتاب های آنها در سطح استاندارد بسیار بالاتر نگهداری می شود. ترازنامه و سایر صورتهای مالی شرکتهای دولتی باید مطابق با اصول عمومی پذیرفته شده حسابداری (حسابداران رسمی) تهیه شده و به طور منظم در کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) بایگانی شود.

 

 

بیشتر بخوانید:

 

_ مالیات بر درآمد مشاغل شخصی + ضرورت ایجاد مالیات بر درآمد شخصی
_ قانون کار در جمهوری اسلامی (ایران) + تبصره ها (بخش اول)
_ قانون کار در جمهوری اسلامی (ایران) + تبصره ها (بخش دوم)
_ قانون کار در جمهوری اسلامی (ایران) + تبصره ها (بخش سوم)
_ مالیات بر ارث املاک + مالیات بر مستغلات
_ چگونه یک حسابدار خوب استخدام کنیم؟ + راه های تشخیص حسابدار با تجربه
_ حسابدار با یک دفتردار چه تفاوت هایی دارند؟
_ ممیز مالیاتی چه کسی است؟ + وظایف، ویژگی ها و اهمیت ممیز مالیاتی در حوزه حسابرسی
_ دفتر حساب کل چیست؟ + کارایی و چرایی استفاده از این دفاتر
_ حسابداری چیست؟ + انواع حسابداری و چرایی اهمیت آن برای یک تجارت
_ از محاسبان قسم خورده تا حسابداران رسمی
_ سوالات متداول درباره مالیات و (مالیات بر ارزش افزوده) در ایران
_ انواع مالیات ها + قوانین مالیاتی ایرانی آمریکایی های مقیم در ایران
_ سازمان بیمه تامین اجتماعی + انواع بیمه ها و قوانین بیمه ای حاکم بر جامعه
_ مالیات بر ارث املاک + مالیات بر مستغلات
_ حسابرسی مالی چیست؟ + هدف اصلی حسابرسی مالی
_ قوانین و مقررات بیمه ایران (سرمایه گذاران خارجی) + تبصره ها
_ حسابداری برای شرکت های نوپا و کوچک (بخش اول)
_ حسابداری برای شرکت های نوپا و کوچک (بخش دوم)
_ حسابرسی داخلی چیست؟ + کاربردها و ویژگی ها برای یک کسب و کار
_ سفته چیست؟ قوانین سفته و نحوه صدور آن
_ مالیات حقوق و دستمزد چیست و چه کسی آنها را پرداخت می کند؟

 

[hover_color align=”center” background=”#044675″ background_hover=”#044675″ border=”” border_hover=”” border_width=”2px” border_radius= “10px” padding=”20px 15px” link=”” target=”” class=”” style=”]اگر این مقاله برای شما مفید و کارآمد بود، خوشحال میشویم برای افراد دیگری که به دنبال جواب سوالات خود در این مطلب میگردند، با به اشتراک گذاری این مقاله به آنها کمک کنید.[/hover_color]

 

برای اشتراک در شبکه های اجتماعی از آیکون های زیر استفاده نمایید

[icon_bar icon=”icon-instagram” link=”https://www.instagram.com/matinaccounting/” target=”” size=”large” social=”instagram”] [icon_bar icon=”icon-twitter” link=”https://twitter.com/group_matin” target=”” size=”large” social=”twitter”] [icon_bar icon=”icon-linkedin” link=”https://www.linkedin.com/in/mehran-amirahmadi-534999216/” target=”” size=”large” social=”linkedin”] [icon_bar icon=”icon-youtube” link=”https://www.youtube.com/channel/UCCrJmvjty-aTX36DtibVBJw” target=”” size=”large” social=”youtube”]

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

واتساپ
تلگرام
تماس صوتی
ارتباط گروه مشاورین مالی و مالیاتی متین