اتهام پولشویی و فرار مالیاتی شرکت ها

اتهام پولشویی و فرار مالیاتی شرکت ها

 

زمان مورد نیاز برای خواندن این مقاله: 5 دقیقه

ما در این مقاله سعی بر این داشتیم تا برای سهولت در اطلاع از (چیستی و چرایی اتهام پولشویی و فرار مالیاتی شرکت ها) برای افراد داخل یا خارج از ایران، پرسش و پاسخ هایی که از مجموعه مالی و مالیاتی متین شده است را برایتان دسته بندی و یکجا در اختیار شما مطالعه کننده گرامی قرار بدهیم.

برای درک بهتر مطلب در ابتدا عناوین پولشویی و فرار مالیاتی را توضیح میدهیم.

پولشویی چیست؟

پولشویی همانطور که از عنوان آن پیداست به شستشوی پول می پردازد، برخلاف اسم شست و شو که همیشه نشان پاکی و تمیزی می باشد اما در این مورد عملی کاملا کثیف و ضد قانون است که برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.

پولشویی عملی است که برای پنهان نمودن منبع اولیه پول انجام می شود. به این ترتیب که پولی و درآمدی که از فعالیت های غیر مجاز و خلاف قانون به دست می آید را وارد چرخه سالم اقتصاد می نماید و ظاهرا به داراییهایی تبدیل می شوند که از راههای اقتصادی سالم و قانونی کسب شده است. درواقع این پول شسته میشود و همانطور که در ابتدا عنوان شد، نتیجه که از این اتفاق حاصل میشود این است که منشاء اولیه پول پنهان می ماند.

انواع پولشویی:

پولشویی انواع مختلفی دارد که به چهار دسته تقسیم بندی شده است:

  • پولشویی درونی
  • پولشویی مهار شونده
  • پولشویی بیرونی
  • پولشویی وارد شونده

درخصوص انواع پولشویی بطور مفصل در مقالات بعدی صحبت خواهیم کرد.

موضوع دیگری که از نکات مورد توجه این مقاله است فرار مالیاتی می باشد که برخی از شرکت ها بطور ناخواسته به آن متهم شده و مجازات و جریمه می شوند.

اتهام پولشویی و فرار مالیاتی شرکت ها

فرار مالیاتی چیست؟

زمانی که شرکت ها و یا صاحبان کسب و کارها به هر طریقی چه بصورت قانونی و یا غیر قانونی تلاش می کنند تا از پرداخت مالیات خودداری کنند و یا مالیات را کمتر از میزان واقعی آن پرداخت نمایند، فرار مالیاتی اتفاق می افتد. عوامل متعددی از جمله مالیات های سنگین و یا نرخ های متعدد مالیاتی می تواند منجر به کاهش سرمایه گذاری و یا پیدا کردن راههای متعدد توسط موءدی برای کمتر پرداخت کردن و یا پرداخت نکردن مالیات شود. دولت ها هم برای حفظ منابع درآمدی خود حساب های کسب و کارها را به دقت بررسی نموده و درصورت شناسایی موعدیانی که از پرداخت مالیات خود داری نموده اند جرایم و مجازات هایی را در نظر گرفته اند.

برای اطلاعات بیشتر در این خصوص مقاله از کارت بازرگانی تا فرار مالیاتی را مطالعه نمایید. برای دریافت مقاله روی عنوان مقاله کلیک نمایید.

در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم که شرکت ها باید چه اقداماتی را انجام دهند تا متهم به فرار مالیاتی و یا پولشویی نشوند.

فاکتورهای خرید چه ویژگی هایی باید داشته باشند؟

بعد از تصویب قانون ارزش افزوده در سال 87 شرکت ها می بایست در دریافت فاکتور دقت بیشتری نمایند. شما هر کالا یا خدماتی را که میخرید، به شرکتی که از آن کالا را خریده اید می بایست ارزش افزوده پرداخت نمایید. این ارزش افزوده به عنوان بستانکاری و یا طلب شما از دولت محسوب می شود که در زمان فروش این طلب را وصول می نمایید.

بعد از تصویب قانون ارزش افزوده شرکت هایی بوجود آمدند که به آنها شرکت های صوری، کد فروش و یا فاکتور فروش می گویند.  این شرکت های صوری، فاکتورهای خرید جعلی و صوری را صادر می نمایند. در واقع شما برای خرید خدمات یا کالایی که انجام نشده است یک برگ فاکتور دریافت می کنید که بر اساس قانون ارش افزوده شما روی این فاکتور 9درصد ارزش افزوده از دولت طلبکار میشوید که آن را وصول می نمایید. برای مثال با فرض عددی، شما 10میلیارد تومان کالا با فاکتور صوری و از یک شرکت صوری خریده اید که این فاکتور مشمول نهصد میلیون تومان ارزش افزوده میشود و از حقوق دولت کسر گردیده است. (بدون اینکه شما این مبلغ را پرداخت نمایید) در حالی که دولت این نهصد میلیون تومان را برای شما اعتبار مالیاتی در نظر گرفته است. به دلیل همین مسایل فرمت فاکتورها تغییر کرد و شکلی کاملا رسمی یافت. شرکت های حقوقی می بایست حتما کد اقتصادی معتبر و شرایط ثبت نام کامل معتبر مالیاتی را داشته باشند. همچنین در سامانه اقتصادی هم می بایست پرونده مالیاتی ثبت کنند. برای مطمئن بودن از فاکتور که صوری صادر نشده است، علاوه بر موارد فوق حتما آدرس و شماره تلفن، شماره حساب بانکی به نام شرکت هم می بایست بررسی شود. برای اشخاص حقیقی هم همه موارد باید بررسی شود تا فاکتور واقعی دریافت نمایید. در غیر این صورت ممکن است به مشکلاتی روی فاکتورهای خریدتان برخورد کنید که با رسیدگی سازمان مالیاتی در زمان رسیدگی عملکرد و ارزش افزوده این فاکتورهای صوری در سامانه استخراج می شوند.

مشخصات مورد تایید وزارت دارایی چیست؟

فاکتورها حتما می بایست روی سربرگ های مشخص و استاندارد صادر شود. دارای کد اقتصادی، کد ملی، روزنامه رسمی باشد. (امضایی که پایین فاکتور است را با روزنامه رسمی مقایسه نمایید که مطمئن شوید مدیرعامل واقعی باشد) همچنین شرایط شرکت را باید به دقت بررسی نمایید. برای مثال: یک شرکت بازرگانی کالایی که میتواند برای آن فاکتور صادر کند محدود است. یک شرکت نمیتواند هم آهن فروخته باشد و هم خودرو پورشه. پس این شرکت قطعا فاکتور صوری صادر کرده است. از همه مهمتر، آدرس و شماره تلفن شرکت و همچنین لیست بیمه باید با قوانین و مقررات در سامانه های مختلف تطبیق داده شود. در کنار  شماره حساب معتبر ، تمامی وجوهی که پرداخت می نمایید باید به حساب رسمی و قانونی شرکت واریز شده باشد نه به حساب های شخصی یا متفرقه. ضمناً گواهی های ارزش افزوده و خرید و فروش فصلی که برای شما اعلام شده است را هم بررسی نمایید.

نحوه اثبات خرید و واقعی بودن کالا

اثبات واقعی بودن کلال با توجه به نوع آن و خدماتی که خریداری شده است ؛ متفاوت می باشد. اما از نکات مهم آن پرداخت کل مبلغ به حساب شرکتی است که شما از آن کالا یا خدمات خریداری کرده اید. اعتبار سنجی شرکت (آدرس و شماره تلفن، شماره حساب و …) حتی برای بررسی دقیق تر میتوانید از محل شرکتی که خرید انجام میدهید و فاکتور دریافت می کنید بازدید نمایید. نکته حایز اهمیت دیگر اسناد حمل و بارنامه است که حتما می بایست در اسناد شما موجود باشد. به طور کلی اسناد حمل، اسناد خرید، اسناد واریزی، روزنامه رسمی، اظهارنامه ارزش افزوده و عملکرد، همچنین کارت بازرگانی در مجموع پکیج مدارک و مستنداتی است که شما جز فاکتورها و قراردادهای خرید باید به دارایی ارائه دهید.
مورد دیگر برای بررسی چک میباشد، چک از محل جاری شرکا و بستانکاری قابل قبول نیست و پول باید به حساب شرکت واریز شود. همه موارد فوق می بایست با هم مطابقت داشته باشد که در فرایند رسیدگی مالیاتی بتوانید ثابت کنید که خرید شما واقعی بوده است.

از همه مهمتر در حال حاضر سایت وزارت اقتصاد و دارایی EVAT.IR لیستی از شرکت هایی که فاکتور صوری صادر کرده اند را جمع آوری نموده و در قالب لیست سیاه که شامل حدود ده هزار شرکت می شود، روی سایت قرار داده است. اولین اقدامی که میتوانید انجام دهید بررسی نمودن این لیست در سایت وزارت اقتصاد و دارایی می باشد تا شرکتی که که از آن خرید می کنند به هیچ عنوان در این لیست نباشد.

در موارد دیگر ممکن است شما یک خرید کاملا واقعی داشته باشید از یک خریدار واقعی، اما خریدار برای کتمان درآمد فاکتور یک شرکت صوری را به شما تحویل دهد. در این حالت همه مدارک شما واقعی است اما وقتی شرکت های بلک لیست را بررسی نکنید ، این شما هستید که متهم به فرار مالیاتی و پولشویی می شوید.

نحوه اعمال در ارزش افزوده ها

شما صرفا باید ارزش افزوده ای را در اظهارنامه ارزش افزوده به عنوان اعتبار در نظر بگیرید که در سامانه مالیاتی بررسی شده باشد. اظهار نامه ارزش افزوده فصل های قبل شرکتی که فاکتور دریافت کردید را چک کنید که صوری نبوده و پرداخت داشته باشد. معمولا شرکت هایی که در بلک لیست هستند فرض کنید ثبت میکنند که پنج میلیون ارزش افزوده بدهکارند و چهارمیلیون و نهصد و هفتاد هزار تومان هم طلبکارند. 30 هزار تومن واریز میکنند این مشخص میکند که شرکت صوری می باشد. این رقم کم وقتی واریز شده یک آلارمی است که نشان میدهد این شرکت صوری می باشد. به طور کلی نمیتوان در خرید و فروش این مقدار جزئی و خرد و مبلغ های کم واریز شود.ترجیحا ارزش افزوده را به حساب شرکت واریز نکنید، از شرکت بخواهید که برای شما فیش مالیاتی صادر نماید و مستقیم مبلغ را به حساب ارزش افزوده واریز نمایید. که این مبلغ اعتبار مالیاتی شما می شود.

اگر به هر دلیلی فکر میکنید که فاکتور اعتبار ندارد، ارزش افزوده را اعمال نکنید. بهترین روش این است که بصورت دو طرفه ارزش افزوده روی فاکتورها اعمال نشود و شما هم از اعتبار مالیاتی 9درصد ارزش افزوده استفاده نکنید. فرض را بر این بگذارید که شرکتی که شما از آن خرید انجام داده اید مشمول ارزش افزوده نیست. در این صورت شما می توانید از فرار مالیاتی تبرئه شوید. ولی اگر اعلام نمایید که 10 میلیارد تومان خرید داشته اید و نهصد میلیون تومان ارزش افزوده پرداخت کرده اید، درصورتی که سازمان مالیاتی مدارک و مستندات را بررسی نماید، شما می بایست مبلغ نهصد میلیون را با جریمه پرداخت نمایید.

یکی از اقدامات ویژه ای که در حال حاضر سازمان مالیاتی در حال انجام آن می باشد به محض دیدن فاکتورهای صوری با شرکت ها طی تماس تلفنی اعلام میکند که فاکتور ایراد دارد و آن را اصلاح نمایید. طی این اقدام سازمان مالیاتی روزانه پولشویی شرکت های بلک لیست را بررسی نموده و فاکتورهای مشکل دار را اصلاح می نماید. که باعث ضرر و زیان کمتر کسب و کارها میگردد.

در پایان صاحبان کسب و کار می بایست با دقت بیشتری اقدام به دریافت فاکتور نمایند تا دست شرکت های صوری کوتاه شود تا شاهد بازار سالم و اقتصاد شفاف تری باشیم و شرکت های کمتری به دلیل نا آگاهی متهم به پولشویی و فرار مالیاتی و ضرر های مالی شوند.

 

بیشتر بخوانید:

_ حسابداری پیمانکاری چیست؟
_ مفاصا حساب بیمه چیست؟
_ راس گیری چک چیست؟
_ ثبت سفته در دفتر حسابداری
_ حسابداری مدیریت و هرآنچه که باید از آن بدانید
_ تفاوت چک بین بانکی و چک بانکی
_ صورت مغایرت بانکی چیست؟
_ تراز آزمایشی چیست و چه تفاوتی با ترازنامه دارد؟
_ ‌تسهیم سربار چیست و انواع آن کدامند؟
_ حساب ‌های انتظامی در حسابداری چیست؟
_ علت قطع شدن یارانه + دلایل مسدود شدن حساب متصل یارانه
_ فسخ قرارداد چیست؟ همه چیز درباره فسخ قرارداد کاری
_ سامانه ساد ۲۴ چیست؟ + ویژگی ها و کارایی
_ بازار بورس چیست؟ + عملکرد های بازار سهام (بخش دوم)
_ حسابدار با یک دفتردار چه تفاوت هایی دارند؟
_ ممیز مالیاتی چه کسی است؟ + وظایف، ویژگی ها و اهمیت ممیز مالیاتی در حوزه حسابرسی
_ دفتر حساب کل چیست؟ + کارایی و چرایی استفاده از این دفاتر
_ حسابداری چیست؟ + انواع حسابداری و چرایی اهمیت آن برای یک تجارت
_ از محاسبان قسم خورده تا حسابداران رسمی
_ سوالات متداول درباره مالیات و (مالیات بر ارزش افزوده) در ایران
_ انواع مالیات ها + قوانین مالیاتی ایرانی آمریکایی های مقیم در ایران
_ سازمان بیمه تامین اجتماعی + انواع بیمه ها و قوانین بیمه ای حاکم بر جامعه
_ حسابرسی مالی چیست؟ + هدف اصلی حسابرسی مالی
_ قوانین و مقررات بیمه ایران (سرمایه گذاران خارجی) + تبصره ها
_ حسابداری برای شرکت های نوپا و کوچک (بخش اول)
_ حسابداری برای شرکت های نوپا و کوچک (بخش دوم)
_ حسابرسی داخلی چیست؟ + کاربردها و ویژگی ها برای یک کسب و کار
_ چگونه با گزارش حسابرسی وام و تسهیلات بانکی بگیریم ؟
_ جزییات کامل نحوه محاسبه مالیات دستگاه پز و کارت خوان ها (راهنمای ثبت نام)
_ درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir
_ ایران کد چیست راهنمای ۰ تا ۱۰۰ مدارک و مراحل دریافت ایران کد
_ ماده 216 قانون مالیات های مستقیم
_ کارت بازرگانی و فرار مالیاتی

اگر این مقاله برای شما مفید و کارآمد بود، خوشحال میشویم برای افراد دیگری که به دنبال جواب سوالات خود در این مطلب میگردند، با به اشتراک گذاری این مقاله به آنها کمک کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

واتساپ
تلگرام
تماس صوتی
ارتباط گروه مشاورین مالی و مالیاتی متین